Het is begin september. De zomer loopt op zijn eind. Maar als we in het begin van de middag aankomen in de Autunois meten we een temperatuur van 25 graden Celcius. Voordat we bij ons Chateau arriveren, brengen wij eerst een bezoek aan de jonge boer Alain Barbery vlak na het dorp Etang sur Arroux aan de D297 en laten ons daar verrassen door zijn overheerlijke verse geitenkaas met een affiné à sec van hooguit 2 weken. Dit kaasje zal zich in volledige harmonie in één sluiten met een witte zuidelijke Bourgogne zonder houtrijping.

BourgogneBarbery2013

Voor een wijn die voldoet aan deze omschrijving rijden we de volgende dag naar La Cave des Vignerons de Buxy. Een vereniging van 120 kleine familiebedrijven die met respect voor het milieu en passie voor het vak hun wijngaarden meer dan 80 jaar cultiveren. De teelt en oogst van de druiven worden bewaakt en streng gecontroleerd door een team van specialisten met een perfecte kennis van vinificatie technieken en moderne boerderijen voor het ontwikkelen van authentieke wijnen die het terroir van de Côte Chalonnaise en Maconnais weerspiegelen.

 

Zo proefde wij met veel plezier de Rully 2009 van Domaine Laborbe-Juillot. Een sensatie van meidoorn, kamperfolie, citroen en een klein vleugje vanille. Heeft een aromatische complexiteit en een lange krachtige afdronk. Laat zich prima meten met een poulet de Bresse à la crème aux morilles. Een fractie later vergrijpen wij ons aan een Montagny Premier Cru 2011 van Chateau du Gray die zich laat domineren door een botertje, brioche en toast. Deze frisse en minerale (vuursteen) wijn heeft een rijpings potentieel van wel 5 tot 7 jaar, maar is nu ook al een lekker onderonsje met een zalm tartaartje.

 

BourgogneChateau2013