Het is vrijdag in de ochtend en we zijn onderweg naar de Pont du Gard, omdat we tijdens ons verblijf in St Ambroix ook graag wat cultuur willen snuiven buiten ons dorp. Dit unieke oude monument staat sinds 1985 op werelderfgoedlijst van UNESCO. Een prachtige aquaduct uit de tijd van de Romeinse beschaving, die zonder enige schade eeuwen heeft overleefd. De spectaculaire afmetingen, architectuur een zijn opmerkelijke staat van dienst vragen bewondering en verbazing. Is het gehele jaar en elke dag geopend voor bezoekers.

Pont du Gard 2013

Na een lange wandeling in dit park is het raadzaam je weer op te laden met een lunch uit de Cuisine Provençale. Dat doen we dan ook bij restaurant “Les Clos des Vignes” in het kleine dorpje Castillon du Gard met een filet de poisson grillé en een fles rosé van Syrah, Grenache en Cinsault uit de wijngaarden van Lancyre met in de grond rode klei die zorgt voor de mooie fruit tonen in de wijn en de harde kalksteen voor de mineraliteit…

Je kunt natuurlijk ook gewoon het boemeltje Train a Vapeur des Cevennes pakken in Anduze naar Saint-Jean-du-Gard. Op maandag is er de hele dag een antiekmarkt en ‘s zaterdags is er de ambachtelijke markt, waar vooral streekproducten als de beroemde Pélardons kaasjes te koop zijn. Voor de echte foodies is er in augustus een grote biologische markt. Lunchen doe je bij Brasserie de l’Europe met een grote bord Salade Périgourdine. Dus wel met een topping van Foie Gras. Eenvoudig maar met een rosé van de buiten categorie!