Mijn Wijn En Spijs

Beaujolais (Frankrijk) 2013

Het is begin oktober als we de Cote de Brouilly in het vizier hebben. Prachtig panorama, maar we moeten verder daar we een afspraak hebben bij Franck voor het proeven van het jaargang 2012. De Regnie is nog een beetje gesloten, maar is nu al interessant. Aroma’s van rode bessen, pruimen en perzik. De smaak krachtig en complex. Serveren bij charcuterie en gevogelte zou ik zeggen. Na de proeverij in de kelder worden we getrakteerd op een Brouilly 1991. De meeste wijnliefhebbers zouden deze beurt acuut afslaan, maar deze geweldige wijn met de intensiteit van een bijna Volnay of Pommard van een vergelijkbaar jaar heeft gewoon een glorieuze finale…

 

DSC_0676

 

De historie van Chavy & Fils telt 4 generaties. In het stadje van Villie-Morgon Regnie cultiveren zij wijnstokken die zijn geplant tussen 1910 en 1960. Momenteel beslaat het domaine uit onder andere ca 2 ha Brouilly. Henri en de zonen Franck en Cyrille plukken, maken, bottelen en verkopen de wijn in eigen beheer. Het grootste deel van de productie wordt rechtstreeks verkocht aan particulieren. Het directe contact biedt de familie de mogelijkheid hun passie over te brengen.

 

DSC_0669

Franck Chavy is een wijnboer met enorme passie. Hij werkt vooral in het Cru-gebied, de beste 10 wijngebieden tussen Macon en Lyon, met vaak roze graniet, al dan niet verweerd, in de bodem. Met een hoge plantdichtheid van circa 10.000 stokken p/ha. De 8000 flessen leveren mooi sappig fruit en een goede structuur. Ook de keuze voor duurzame wijnbouw, echt intelligent aangepakt. Natuurlijk handmatig geplukt.

 

beaujolais 077

1 Comment

  1. Robbert Jan Piet

    Interessant verhaal, meneer Kroes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 TAFEL24

Theme by Anders NorenUp ↑