Het is eind oktober, wanneer we bij een prima temperatuur voor de tijd van het jaar, de traditionele markt van het historische stadje Nyons aan doen. We kijken op de markt onze ogen uit naar allerlei verse streekproducten als Fagots, Caillettes, en Coco Rouge. De zwarte olijven die we vinden op deze lokale markt, op bijna elke hoek van de straat, zijn het cultureel erfgoed van Nyons. Deze olijven worden rijp geplukt in de wintermaanden en hebben samen met de olijfolie sinds 1994 de AOC status.

 

Nyons 2013

 

Fagots komen van oorsprong uit de Auvergne, maar er zijn meerdere streken in Frankrijk die zijn eigen bundeltjes houten stokjes heeft, want dat is de vrije vertaling van de worstjes. Het zijn gedroogde worstjes gemaakt van varkensvlees, varkensspek en kruiden. De juiste toevoeging van kruiden en de mate van drogen bepalen uiteindelijk de smaak. Een bundeltje van deze worstjes, olijven, kaas en brood vertegenwoordigen een prima lunch.

Voor onze lunch strijken we neer bij Les Resto des Arts en laten ons daar plezieren met een op de huidgebakken duet van kabeljauw met zalm, een pompoenpuree en een groentegarnituur van haricots vert, wortel en prei in een beurre noisette. Wij dronken daarbij, een rosé van Domaine de Montine uit Grignan met een hoog grenache gehalte.

Voor de aankoop van wijn rijden we via een kronkel weggetje tussen de wijngaarden en olijfbomen naar boven en komen aan bij de boerderij van Arnaud in het charmante dorpje Villedieu. Gepassioneerd laat de jonge wijnmaker Martial ons de door biologisch landbouw geproduceerde Vacqueyras 2011 proeven. Volle krachtige en fruitige smaak van kersen, bramen en een bouquet aan kruiden. Uit respect voor de natuur worden er een minimum aan sulfieten en in hoofdzaak natuurlijke gist gebruikt. Heerlijk met lamsvlees die we pikeren met knoflook en rozemarijn in combinatie met ratatouille.

 

Villedieu 2013