Mijn Wijn En Spijs

Savoie (Frankrijk) 2015

Het is oktober als de bergtoppen van de Savoie in mist zijn gehuld. Met verderop de ski-pistes van Albertville, moeten wij het doen met onze La Grange welke we langs kronkel weggetjes bereiken in het bijna schilderachtige dorpje Lepin-le-Lac. Na een uur of 2 kunnen we alweer aanschuiven voor het avondmaal. Gelukkig is het hoofdgerecht Tartiflette, een streekgerecht van aardappelen met ui, spekjes, room en romige kaas van Reblochon met hoe-kan-het-ook-anders een glas Apremont!? Behalve wijn staat Savoie zeer zeker ook voor kaas. Le Signal (zie foto) is een geitenkaas en de “koningin der kazen” is hier toch wel de Beaufort!

 

Savoie0257

 

Voor wijn waren we eerder op de dag op pad in Arbin bij Celine. De jonge wijnmaakster maakt onder andere een prima Roussette de Savoie geproduceerd van 100% Savoyard met tonen van noten en wit fruit. Een wijnmaakster om de komende jaren te blijven volgen!

 

Jacquet0203

 

Met een vermelding in de La Revue du Vin de France komen we even later op de dag bij Veyron. Hier maken ze een geweldige Apremont “Vieilles Vignes” Vin de Savoie. Een witte wijn van de Jacquere druif met een productie van slechts 4000 flessen per jaar. Heeft een heldere gele kleur, een neus van wit rijp fruit en groene appeltjes. De smaak is mollig en heeft het karakter van wat je mag verwachten van stokken van meer dan 50 jaar oud. Dit is een echte gastronomische wijn, gereed om te drinken en voor een redelijke prijs!

 

Veyron0234

1 Comment

  1. Robbert Jan Piet

    Ik herinner mij die dag 2x Tartiflette te hebben gegeten, een gerecht dat als een baksteen op je maag ligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 TAFEL24

Theme by Anders NorenUp ↑