Het klimaat in de Bourgogne laat ons wederom in de steek. In de maand mei bestaat een verhoogde kans op onweersbuien door het heuvelachtige landschap en de warme zon. Maar omdat wij deze streek associëren met het goede leven, lekker eten en mooie wijnen, reizen we spoedig af voor de inkoop van onze ingrediënten voor het avondmaal naar Autun of wat daar nog van over is, want in de 3e eeuw raakte de nederzetting door oorlogen en verwoestingen door Vandalen, Franken en Saracenen in verval. Samen met een vol krat, met daarin de beste kookgerei meegenomen uit Nederland, staan we omstreeks 15:00 uur alweer aan een voorgerecht te sleutelen, zijn we het regenachtige weer buiten snel vergeten en (ach) zie daar een waterig zonnetje…

Brion 2008

Voor wijn zit je goed in het Bourgondische Rijk met zijn kalkplateaus, hoewel ze onderling nogal sterk van kwaliteit verschillen. De Bettane & Desseauve helpt ons graag en wijst ons dan ook de weg naar Domaine du Clos Salomon in Givry. Met 2 ha Montagny op 250-400 meter hoogte en een terroir van kalksteen en mergel uit de Jura, proeven wij aldaar een gelijknamige 1er Cru 2006. Lichte houtrijping, mineraal, bottertje en toch een zekere frisheid. Een Blanquette de Veau maakt de wijn nog lekkerder en het gerecht beter. Tikt ook lekker aan bij een Beaufort AOC.

Givry 2008