Als we thuis na de lunch vertrekken is het slechts 3 uur rijden naar het idyllische Ahrtal. Het wijngebied in Duitsland met de meeste wijngaarden Spatburgunder en tevens een van de kleinste qua oppervlakte. Bekend bij kenners en vakjournalisten over de hele wereld. Wijnen en wijnboeren uit het Ahrtal baren overal opzien, bekroond met prijzen en veelvuldig onderscheiden.

Kwaliteitswijnen uit de Ahr komen moeizaam tot stand. Met precisiewerk in hoofdzakelijk extreme wijnbouwgebieden. Topkwaliteit heeft daar zijn prijs, daar de wijnbouwers voor hun werk aan de wijnstok en voor de oogst vaak door smalle rotskloven op extreem schuine hellingen moeten klimmen. Het is soms onmogelijk landbouwmachines te gebruiken. Maar de opbrengst mag er zijn dit jaar en maakt het vele zware werk de moeite waard!

???????????????????????????????????????????????????????????????

Nadat we hartelijk zijn ontvangen door de familie Carnott van Hotel Restaurant Ruland voor 2 overnachtingen gaan we na een prima fruhstuck de volgende dag op zoek naar wijn. Op mijn boodschappenlijst staat Deutzerhof boven aan. Gelukkig troffen we die middag na een lange bergwandeling de oude Alfred Cossmann aan, die ons na een korte rondleiding zonder afspraak toch aan de proeftafel liet verschijnen van zijn schoonzoon Casper. Na 10 minuten stonden we alweer buiten, maar wel met een doos Balthazar C. Ook zeer de moeite waard is de Mayschosser Weinkeller in de Rotwein Strasse. Tegenwoordig brengen zij tegen normale prijzen wijn op de markt onder de naam Winzergenossenschaft.