Ingrediënten:

  • 150 gram plakken ontbijtspek (om de vorm te bekleden)
  • 200 gram speklapjes
  • 200 gram parelhoenfilet
  • 150 gram kippenlevertjes
  • 12 st gedroogde abrikozen
  • 4 el crème fraÎche
  • 1 sjalotje
  • 1 el boter
  • 1 el cognac of brandy
  • 1 ei, losgeklopt
  • ½ tl piment poeder
  • 5 gram slagerszout (salpeter)
  • peper (versgemalen)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bedek de bodem en wanden van de paté vorm met het ontbijtspek en laat ruim over de wand hangen.

Snipper het sjalotje fijn. Verhit de boter en bak het sjalotje glazig. Voeg de kippenlevertjes toe en bak kort. Afblussen met wat cognac. Voeg nu de crème fraîche toe en laat het geheel gaar worden. Breng op smaak met peper en zout. Laat iets afkoelen en haal het baksel, de speklapjes, de parelhoen en de gedroogde abrikozen door de gehaktmolen (6 mm).

Meng de kippenlevertjes, speklapjes, de parelhoen en de abrikozen in een kom. Voeg het losgeklopte ei toe. Breng op smaak met peper, zout en piment poeder. Schep het mengsel in de met ontbijtspek beklede vorm en vouw de overgebleven ontbijtspek over de paté heen. Dek de paté af met aluminium folie.

Zet de paté vorm in een grote braadslede die gevuld is met kokend water (tot 2 cm onder de rand van de paté vorm) en laat in ongeveer 1 uur gaar worden in de oven. De paté is gaar als het zich enigszins heeft losgemaakt van de wand en als het omringende vet heldergeel is van kleur (dus niet roze). Neem de vorm voorzichtig uit het water en leg op de folie een zwaar voorwerp wat precies in de vorm past. De paté wordt zo goed samengeperst.

Laat de paté goed afkoelen en bewaar in de koelkast. Na 3 dagen is de paté het lekkerst!

 

Wijnadvies:

  • Regnie van Franck Chavy