Trentino (Italie) 2017

Het is het begin van een heerlijke zomeravond in juli met een koel briesje vanaf het meer van Caldonazzo. Met het uitzicht op de wijngaarden van Cantina Romanese op een hoogte van 600 meter gaan wij is goed zitten om de complete range te proeven. De broertjes Giorgio en Andrea zijn namelijk pas 8 jaar geleden begonnen met het cultiveren van wijn. Immers bracht Pappa zoals de meeste boeren in deze streek zijn druiven al die jaren naar de coöperatie.

Giorgio schenkt ons een Muller Thurgau “Laetitia” 2016 met een productie van slechts 4000 flessen van biologische origine en waarbij onkruidbestrijding op natuurlijke wijze geschied. Met de tweede wijn worden we nogmaals wakker geschut. Een Chardonnay DOC “Fides” 2016, genoemd naar de overgrootmoeder van de broertjes. Deze wijn met 10% houtopvoeding gedurende 4 maanden heeft tonen van jasmijn en perzik en moeten concluderen dat deze minerale wijn culinair zeer hoog inzetbaar moet zijn!

Tot 1919 behoorden de twee autonome provincies Trentino-Alto Adige toe tot Oostenrijk. Waar in sommige plaatsen nog steeds Duits de voertaal is. In de provincie Trentino wordt veel goede Spumante gemaakt volgens de Methodo Classico als Trento DOC. Met wijngaarden tot  boven de duizend meter, steile terrassen en de dagelijkse temperatuurwisseling tijdens de rijping verrijkt de druiven met goede zuren en elegante aroma’s. En dat proef je vooral bij de witte wijnen, die sinds 15 jaar tot de beste van Italie behoren. Hier in Levico maken de broertjes een mooie droge Brut millesimato “Lagorai” van 100% Chardonnay die 24 maanden rijpt op de fles met een oplage van iets meer dan 2000 flessen.

Wanneer je terug reist naar Nederland vanuit Italie in de richting van Oostenrijk via de A22 van Modena naar Brenner, dan kom je uit bij (mits je een pitsstop maakt vlakvoor de grensovergang) een prachtige hoogbouw met daarin een broodjes zaak en een heerlijke delicatessenwinkel gehuisvest. Maar dan wel van hoge kwaliteit en vooral met regionale producten vers bereid uit Zuid-Tirol: spek, rookworst, herz salami, brood, oude kaas, noedels, mosterd, apfelstrudel, kruiden thee, grappa en natuurlijk wijn van tophuizen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *