Piemonte (Italie) 2014

Het is alweer december, als we de Roero binnen rijden, alwaar we om 16:00 uur een afspraak hebben bij de familie Botto in Montà. Maar eerst gaan we truffels inkopen bij “Dal Trifule”. De wintertruffels zijn in december en januari namelijk op hun best. Deze worden gebruikt in sauzen, risotto’s en pasta’s of vers geschaafd over bijvoorbeeld rundvlees. Denk maar aan het beroemde gerecht: Tournedos Rossini…

Barolo024

Bij de familie Botto worden we ontvangen met heerlijke worsten en kazen uit de streek. We zijn hier voor de aankoop van een Roero DOCG 2010 en de Arneis 2013. Deze wijnen wordt gemaakt door Luciano (afgestudeerd Wijnbouw aan de Universiteit van Turijn) en Roberto (afgestudeerd aan de school voor Wijnkunde in Alba). Zij namen in 2000 het roer over van pappa en cultiveren het land met respect voor de natuur en zonder verstoring van de gebruiksfuncties. De wijngaarden met kalkhoudende grond liggen op het zuid-oosten.

De Nebbiolo druiven worden tijdens de oogst zorgvuldig geselecteerde en geven de wijn een robijn rode kleur. Zachte persing en maceratie duren 12 dagen en het rijpen geschied in kleine eikenhouten vaten voor 28 maanden. Deze Nebbiolo geeft een krachtige smaak van kersen, pure chocolade en balsamico en laat zich prima vergezellen met een vrolijke Brasato…

De Arneis is de oudste oorspronkelijke witte druif in de Roero en geeft mooie volle wijnen met veel mineraliteit, die zeer drinkbaar zijn. De druif wordt ook wel genoemd: “witte Nebbiolo” om zijn nobele karakter. Deze wijn is strak gevinifieerd, heerlijke fris, heeft een intense geur, goede zuurbalans, body en structuur. Roero Arneis is een wijn die eigenlijk overal bij past. Als aperitief of gaat ook graag een huwelijk aan met gegrilde groene asperges en ansjovisboter met een topping van Parmigiano Reggiano!

 

Het is al donker als we op weg gaan naar ons Agriturismo “Cascina Monchiero” op nog geen 2 kilometer van Bra vandaan. Het epi-centrum van Slow Food van oprichter Carlo Petrini met als filosofie een wereld waarin alle mensen toegang hebben tot en genieten van eten dat goed is voor hen, goed voor degenen die groeien en goed voor de planeet. Maar voordat we daar aankomen maken we eerst nog eventjes een ommetje naar het domein van de familie Gabutti Boasso. Daar reinigen we de mond met een prima Moscato d’Asti DOCG alvorens we aan het echte werk beginnen. Zo mochten wij ons een voortreffelijke Barolo uit 2009 uit een productie van maar 5000 flessen tot ons nemen. Deze 3 jaar op nieuw Slavonisch eiken gelegen 100% Nebbiolo heeft aantrekkelijke aroma’s van pruimen, leer en bloemen.

gabutti001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *