Beaujolais (Frankrijk) 2014

Omstreeks 14:00 uur verlaten we de A6 ter hoogte van Macon. Via de D906 vervolgen wij onze weg en nemen we verderop de afslag naar Lancie. Als we daar om ons heen kijken, zien we dat de vruchtontwikkeling van kleine druiventrossen van de gamay zo groot als groene erwten eind juni al beginnen te hangen. Dat belooft wat voor volgend jaar!

 

Villié-Morgon 2014

 

Voordat we ons verblijfadres aan doen, gaan we eerst wijn proeven in Villié-Morgon. Over 2 weken hebben we namelijk het jaarlijkse biggenfeest in ons dorp en daar dienen wij natuurlijk een deugdelijke wijn te serveren op basis van een juiste wijn & spijs combinatie. Op aanraden van onze favoriete wijnboer in dit Cru-gebied Franck Chavy, gaan we de Beaujolais Blanc 2013 van de familie Bulliat proeven. Al jaren maken zij gebruik van natuurlijke producten tegen ziektes op de gewassen. Onkruid en insecten geven de wijngaard een natuurlijk evenwicht tussen fauna en flora. Sinds 2010 zijn ze ook begonnen met biologische landbouw.

 

beaujolais-122-1024x599

 

Evelyn schenkt ons een handmatig geplukte chardonnay, welke is geplant op een gedeelte van de beroemde wijngaard Les Javernières in de Cru Morgon. Een droge witte wijn met een volle fruitsmaak en wat minerale tonen. Lichte hout opvoeding zorgt voor extra structuur. Deze sappige bessensap zal absoluut het rokerige karakter van het op houtskool gegrilleerde varkentje pareren.

 

beaujolais 117

 

Voor onze eigen wijnvoorraad thuis nemen we mee de Moulin-a-Vent 2011. Deze gamay groeit op stokken van meer dan 35 jaar oud en geven een krachtige maar elegante wijn met nu al mooie zachte tannines. We proeven bovendien heerlijke aroma’s van cassis, kaneel peren en bramen. Een paar weken later drinken we deze wijn met een bewaarpotentieel van ruim 10 jaar met een “Omelette aux truffes” zonder rare kuren te vertonen…

 

beaujolais 045

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *